CARTA A PACO FARRÉ

Benvolgut, o no, Paco:

En primer lloc, vull contextualitzar el teu comentari. Fas referència a la meva carta titulada EFECTIVAMENTE, NO ENTIENDES en la què una periodista es queixava per haver d’escoltar missatges en català a l’AVE Barcelona-Madrid. En ella explico que és perfectament normal que en l’AVE s’escoltin els missatges en català i en castellà. Et convido a tornar a llegir el text en aquest enllaç. La meva explicació es basa, entre d’altres, en els següents aspectes:

  1. Aspectes legals: la cooficialitat del català i del castellà. Fet que podràs constatar si llegeixes l’article 3.2 de la Constitució i el 6 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya.
  2. Aspectes sociològics: el fet innegable de que molts passatgers tenen el català com a llengua inicial.
  3. Aspectes culturals: les llengües no són només un instrument de comunicació, sinó que també estan ancorades a la història, a la cultura, a la idiosincràsia i a la identitat de les persones que habiten en un territori. És per aquest motiu que els espanyols no parlen normalment islandès o suahili. Això ho comprens? Anem bé, de moment?
  4. Aspectes lingüístics: per a què una llengua estigui viva ha de ocupar l’espai públic amb plena normalitat. I si llegeixes l’article 3.3 de la Constitució ESPANYOLA veuràs que diu:  “La riqueza de las distintas modalidades lingüísticas de España es un patrimonio cultural que será objeto de especial respeto y protección”. Suposo que escoltar-se en l’AVE és una manera de respectar i protegir constitucionalment el català.

I ara m’agradaria que a través del teu blog (si el tens) o dels comentaris d’aquesta pàgina, responguessis a les següents qüestions:

  1. Creus que el català no s’ha d’escoltar a la megafonia de l’AVE?
  2. Si la resposta és afirmativa, vull que m’expliquis per quina raó.
  3. Si la resposta a la primera pregunta és afirmativa, vull també, com a “catalán de buena fe”, que m’expliquis per què defensar l’ús del català en els espais públics és de “catalans de mala fe”.
  4. I darrera qüestió, si la resposta a la primera pregunta és afirmativa, vull que m’expliquis per què no s’ha de respectar la Constitució i l’Estatut i en conseqüència, atorgar menys drets als catalanoparlants. 

Et convido a respondre sense insults, tot esperant que aquest text no l’hagis trobat “profuso, confuso y difuso”. Per cert, sí, el Barça és més que un club, Catalunya és una nació i Espanya és una noció. 

SEGUEIX-ME A TWITTER SI NO ETS EL PACO