Episodi 6. La demagògia

Com tots els circs, el circ espanyol té públic. Un públic que, moltes vegades, és molt més dur jutjant Catalunya que la resta de comunitats. Això obliga els catalans a aprovar un control de qualitat diari que suspenem, sobretot, si no passem per l’adreçador del bon espanyol. Part del públic del circ espanyol veu el que passa a la pista catalana a molta distància, a vegades tapat per columnes o explicat per terceres persones perquè els hi ha agafat pixant al lavabo. A més a més, aquestes persones explicaran a la feina la seva versió dels fets. Diran que al mag se li veien els trucs o que el pallasso no feia riure. Com són catalans… com es creuen superiors… Tinc clar que ser una minoria dins d’un determinat marc mental et treu altaveus mediàtics i que, com no cridis, ningú para la orella per escoltar-te. Suposo que aquest és un dels motius pel qual escric aquest blog. En tot cas, vull parlar del públic demagog, d’aquell que fa afirmacions sense cap base i que esprem les emocions més bàsiques per treure’n profit. 

Posem un exemple amb aquest tuit:

En primer lloc, cal dir que la diferència entre el que és car i el que és econòmic té una vocació molt subjectiva. A mi tot el que passi d’un cèntim en una revista del cor em sembla especialment car. Al cap i a la fi, el paper higiènic és més plaent i fa la mateixa funció. En segon lloc, vull proporcionar una informació que invalida de facto l’afirmació d’aquesta usuària de Twitter. La Directiva 2005/29/CE del Parlament Europeu i del Consell, de l’11 de maig de 2005, prohibeix la discriminació de preus en base a la ciutadania i això, òbviament, afecta els museus. Legalment el “preu turista” no existeix. Una altra cosa és que en zones turístiques els preus dels bars i restaurants siguin més cars. Us heu pres alguna cosa a la Piazza San Marcos de Venècia? Pues eso, que dirien en castellà.

Però és que si mires els preus dels museus públics de Catalunya i fas una ullada als de Madrid, l’afirmació d’aquesta senyora és encara més sagnant. Inclouré el preu més car de cada museu. Tanmateix, tots tenen dies gratuïts, descomptes o, directament, són gratuïts per determinats col·lectius o pel públic en general:

MUSEUS NACIONALS DE CATALUNYA

MNAC. Museu Nacional d’Art de Catalunya. Entrada general: 12 euros.

MAC Barcelona. Museu d’Arqueologia de Catalunya. Entrada general: 6 euros.

MNACTEC. Museu Nacional de la Ciència i tècnica de Catalunya. Entrada general: 6 euros.

Museu d’Història de Catalunya. Entrada general: 6 euros. 

ALTRES MUSEUS I SALES D’EXPOSICIONS

Palau Robert (Generalitat de Catalunya): Gratuït

Palau de la Virreina (Ajuntament de Barcelona): Gratuït.

MACBA (Ajuntament de Barcelona, Generalitat de Catalunya, Ministeri de Cultura i Fundació MACBA). 11 euros.

CCCB (Diputació de Barcelona i Ajuntament de Barcelona): 6 euros (una exposició) i 8 euros (dues exposicions).

Museu Picasso (entitat pública i privada). 12 euros.

MUSEUS DE MADRID

Museo del Prado (estatal). 15 euros.

Centro de Arte Reina Sofía (estatal): 10 euros.

Museo Nacional Thyssen-Bornemisza (estatal). 13 euros (gratuït fins el 18 d’abril).

MUSEUS DE LA RESTA D’EUROPA

I si ho comparem amb altres museus europeus?

Musée du Louvre: 17 euros.

Musée d’Orsay: 16 euros.

Musée Picasso Paris: 14 euros.

National Gallery Londres: gratuït.

British Museum Londers: gratuït.

Tate Modern: uns 17 euros per exposició.

Museus Vaticans Roma: 17 euros. 

En resum, cap dels treus museus estatals de Madrid baixa dels 10 euros i el museu públic català més car en la seva entrada general és el MNAC amb 12 euros. Per Europa els Museus tenen diferents tarifes però amb tendència a ser més cars. Entenem ara com funcionen els demagogs del circ espanyol? Entenem la importància de desfer el relat oficial que marca l’altaveu mediàtic de l’unionisme màgic? I això ho fem nosaltres o no ho farà ningú (ni tan sols els nostres polítics). Per cert, una dada:

Partida pel MACBA en els Pressupostos generals de l’Estat 2021: 1,19 milions d’euros.

Partida pel Centro de Arte Reina Sofía en els Pressupostos generals de l’Estat 2021: 38,02 milions d’euros. Font: El País

Ets català i no vols tenir un Estat propi? 

Prometo fer-te riure si em segueixes a les xarxes socials (fes un click):

 Twitter

 Instagram

Facebook 

youtube